בדיקת הדיסק הקשיח

מוצגות 2 תגובות – 1 עד 2 (מתוך 2 סה״כ)
  • מאת
    תגובות
  • #13383
    admin
    מנהל בפורום

    תוכנות לבדיקת הדיסק הקשיח

     

    בחר לפי דגם –

    או הורד תוכנות שונות לבדיקה –

     

    • MHDD – התוכנה הפופולרית לבדיקת הדיסק הקשיח. לא תלויה בדגם היצרן.  הפעלתה מ-CD. מדריך מקיף לתוכנה בהמשך הדף.
    • HD Tune – עוד תוכנה לבדיקת הדיסק הקשיח שניתנת להפעלה דרך מערכת ההפעלה.
    • HDD Thermometer  – תוכנה לבדיקת טמפרטורת הדיסק הקשיח (טמפרטורה סבירה לדיסק היא בין 35 ל-45 מעלות. אם הדיסק שלכם מתחמם ל-50, זה עוד עשוי להיות סביר, אבל אם הוא עובר את ה-55 מעלות כדאי לבדוק את העניין ומהר).
    • Chkdsk.exe – פקודה בווינדוס שמאתרת ומתקנת שגיאות לסקטורים פגומים, אשכולות שאבדו, קבצים עם קישורים צולבים או שגיאות בספריות.

     

     

    מה ההבדלים בין IDE ל SATA – כניסה

    התקנת דיסק קשיח מסוג SATA – כניסה

    takala2008-12-7 4:5:28

    #13385
    admin
    מנהל בפורום

    מדריך לשימוש בתוכנת MHDD לטיפול בדיסק הקשיח

    מקור: דוד מחשבים

     

     
    דוא הדפסה

    מדריך לשימוש בMHDD

    MHDD היא תוכנה מעולה לטיפול בדיסק הקשיח, נותנת אבחון מדוייק על מצבו של הדיסק, הצגת תכונות הSMART, ביצוע Low level format, תיקון סקטורים פגומים, תיקון Delay, ועוד פונקציות נוספות.

     

    מעט אינפו':

    רשיון: חופשי.

    מערכת הפעלה: MS-DOS. (למרות שניתן להפעיל את התוכנה במעה"פ חלונאית, מאוד לא מומלץ).

    מפתח התוכנה: Dmitry Postrigan

     

    הורדת והפעלת התוכנה

    אני נוהג להשתמש בתוכנה דרך דיסק בוט של Hiren’s BootCD, פשוט מאתחלים את המחשב דרך הדיסק, מגיעים לHard disk toolz ומוצאים שם את הMHDD.

    דרך נוספת היא להוריד את התוכנה דרך הלינקים בסוף הכתבה, התוכנה היא חינמית כך שגם אם הלינק שבור תמיד ניתן למצוא בגוגל את התוכנה. לאחר מכן יש להעתיק את התוכנה לדיסקט או לצרוב אותה לדיסק אתחול, בכדי להפעיל אותה יש להקליד MHDD.

    לאחר שהתוכנה מופעלת היא תציג רשימה של הכוננים שהיא מצאה, תחפשו את הדיסק הקשיח איתו אתם מעוניינים לעבוד והקלידו את מספרו.

     

    התוכנה לא מוצאת את הדיסק הקשיח?

    התוכנה מזהה גם כונני IDE וגם כונני SATA, כך שהבעיה היא לא בפלטפורמה. מה שהתוכנה לא מזהה הוא כונן IDE שמחובר כ Slave. הפתרון הוא פשוט: העבירו את הדיסק הקשיח לMaster וודאו שהוא יהיה היחיד על אותו כבל, כלומר שלא יהיה מחובר לכבל התקן SLAVE.

    טריק נוסף שאפשר לעשות, אם יש לכם שני כוננים על אותו כבל ואתם רואים ברשימה את הכונן הראשון שהוא Master, פשוט הקלידו את המספר העוקב. לדוגמה אם הכונן ה Master הוא 3, הקלידו את המספר 4.

     

    עזרה דרך התוכנה

    לקבלת רשימה של כל הפקודות, יש להקליד HELP.

    בכדי לקבל עזרה על פקודה ספציפית, יש להקליד man en name במקום name יש להקליד את שם הפקודה. לדוגמה לקבלת עזרה על הפקודה Erase יש להקליד man en erase. אגב, הEN הוא בשביל לקבל את העזרה באנגלית, ניתן להקליד RU בשביל עזרה ברוסית.

     

    בדיקת הדיסק הקשיח

    בכדי לבדוק את הדיסק יש להקליד SCAN (או פשוט ללחוץ F4),  ייפתח חלון שישאל מאיזה מיקום בדיסק לסרוק. ברוב המקרים נרצה לסרוק את הדיסק קשיח כולו, בשביל כך יש ללחוץ על Ctrl+Enter.

    נוכל לראות את אחוזי ההתקדמות, בסיום הסריקה הוא ישמיע צפצוף ויחזיר את השליטה לשורת הפקודה. נסביר את מסך התוצאות ומה אומר כל דבר.

    (את התמונה לקחתי מהאתר witcom.kr כך שיש עליו כיתוב בקוריאנית, התעלמו מהכיתוב.)

    בצד ימין ניתן לראות את המידע על ההרדיסק, נתחיל מההתחלה:

    Avg – המהירות הממוצעת של הקריאה מהדיסק הקשיח. המספר שאנו רואים בתמונה אגב הוא די גבוה, עדיין לא יצא לי לראות מהירות כזו, בד"כ המהירות נעה סביב ה 60,000KB/s. אם הדיסק קשיח מאוד ישן לא יפתיע גם לראות 30,000kb/s.

    Act – היא המהירות הנוכחית של הקריאה (ניתן לראות שזה משתנה כל הזמן בהתאם להתקדמות שלו).

    3ms – עד 500ms נותן מידע על זמן הגישה לבלוקים, ככל שזמן הגישה קטן יותר כך טוב יותר, המצב האידיאלי הוא שכל הבלוקים יהיו בזמן גישה קטן ככל האפשר. כאשר קיימים סקטורים עם זמן גישה שגדול מ 150ms או גרוע מכך גדול מ 500ms, הדבר ישפיע על תפקודו של ההרדיסק. ייתכן שהמחשב ייתקע או יקפא לזמן מה. במצב כזה יופיע בצד ימין למטה Warning עם המיקום המדויק של הסקטור הבעייתי.

    UNC – נותן את מספר השגיאות שהוא מצא בדיסק הקשיח (כמות הסקטורים הפגומים). זהו למעשה הפרמטר החשוב ביותר, אם המספר הוא 0 ניתן להסיק שההרדיסק נקי משגיאות, אם ישנם יותר מ20% אזי הראש קריאה/כתיבה נדפק. אם ההרדיסק הוא 100% מלא בסקטורים פגומים אז או שהראש נדפק או שהלוח שעל ההרדיסק דפוק, או שזו בעיית קושחה. את אף אחד מהסיבות הנ"ל לא ניתן לתקן ע"י תוכנה חופשית. במצב כזה יופיע בצד ימין מטה Error עם המיקום המדויק של הסקטור הפגום. (לאחר שיודעים את המיקום המדויק ניתן לחסוך זמן רב עם תוכנות לשחזור סקטורים פגומים כמו HDD Regenerator).

    את שאר הדברים (ARRT, IDNF,AMNF) די נדיר שתקבלו:  אבל המשמעות שלהם זהה לזה של UNC. כלומר, קיימים סקטורים פגומים.

    בצד שמאל ניתן לראות ויזואלית באיזה מיקום קיים הבעיה:

    סימון אדום או חום – זהה לזה של הWarning שתקבלו, כלומר קיים Delay.

    סימון x זהה לזה של הError שתקבלו, כלומר קיימים סקטורים פגומים. וכן הלאה..

    ולסיכום: יש רק שני דברים שאתם צריכים לדאוג לגבם:

    1. אם יש מספר ליד הUNC. זה אומר שיש סקטורים פגומים.

    2. אם יש מספר ליד ה <500 או ה >500 (גדול או קטן מ500). זה אומר שקיים Delay בזמן הקריאה מהדיסק.

    הנה תמונה לדיסק שמכיל את שני הבעיות יחד:

    ניתן בקלות לראות שיש 11 שגיאות (היכן שמופיע UNC), ויש 2 סקטורים עם בעיות של Delay.

     

    קבלת מידע מה SMART

    לחץ על F8, תקבל רשימה עם כל תכונות הSMART. העמודה שיש לבדוק היא הRAW. הערך החשוב ביותר שיש לבדוק הוא Reallocated Sector Count, כאשר במצב רגיל הערך אמור להיות אפס, אם הערך גדול מ50 זה אומר שיש בעיה. הבעיה יכולה להיות ספק כוח לא תקין, וויברציות, התחממות, או פשוט הרדיסק תקול.

    עוד דבר חשוב הוא הטמפרטורה, הבט בשורה HDA Temperature, הערכים האידיאלים הם בין 20 ל40 מעלות. אולם ישנם כוננים שלא מספקים את המידע הזה.

    דבר נוסף שיש לבדוק הוא CRC Error rate, נותן אינדיקציה כמה שגיאות התרחשו בעת העברת המידע דרך כבל הIDE או הSATA. גם פה במצב רגיל צריך להיות אפס. אם זה לא אפס, יש להחליף את הכבל. אפשרות אחרת היא שבוצע במחשב אוברקלוקינג מה שיכול לגרום להגדלת קצב השגיאות.

    שאר התכונות שמופיעות שם חשובות פחות.

    בתמונה ניתן לראות את תכונות הSMART של הרדיסק לא תקין, הערכים שהזכרנו שצריכים להיות אפס אינם אפס, הדבר שהוא כן תקין (על אף שהוא די גבולי) זה הטמפרטורה.

     

    יש לציין שאמנם הSMART  הוא מקום טוב לקבל אינדיקציה על הדיסק הקשיח לאחר שכבר יש לו שגיאות, אך לחיזוי בעיות בעתיד הוא די מוגבל.

     

    שימושים מתקדמים בתוכנה:

    אזהרה: אני לא לוקח שום אחריות על התוצאות, האחריות היא עליכם בלבד. שימוש בתכונות המפורטות מטה יכול לגרום להריסה טוטאלית של ההרדיסק. אם יש לכם מידע חשוב גבו אותו קודם, אם המידע נמחק ואתם מעוניינים לשחזר גשו לחברות לשחזור מידע לפני שאתם מתעסקים עם MHDD, התעסקות כזו יכולה לעלות לכם כסף רב בשחזור המידע בהמשך.

     

    תיקון דיסק קשיח שמכיל שגיאות (סקטורים פגומים)

    אזהרה: יש לגבות את החומר קודם משום שהפקודות שנשתמש בהן ימחקו לחלוטין את התכולה של ההרדיסק.

    לאחר גיבוי החומר. יש להקליד בתוכנה את הפקודה ERASE. בצורה כזו ניתן להתפטר ב Software bad blocks. אם זה לא עוזר, יש להקליד SCAN ובחלון שנפתח יש לסמן את האופציה REMAP על ON.

     

    תיקון בעיית Delay בדיסק הקשיח

    הקלד ERASE בשורת הפקודה (שוב, יש לזכור שפעולה זו מוחקת כליל את הדיסק ולכן יש לגבות קודם), לאחר סיום המחיקה הקלד SCAN, בחלון שיצוץ סמן את Erase delays על ON. לאחר סיום הסריקה, הרץ שוב את SCAN, הפעם סמן ב Remap על ON.

     

    ביצוע Low Level Format (LLF) לדיסק הקשיח

    פשוט הקלד ERASE בשורת הפקודה.

     

    מקור: דוד מחשבים

    קישור למקור:

    http://www.davidscomp.com/index.php/guides/73-mhdd-guide

מוצגות 2 תגובות – 1 עד 2 (מתוך 2 סה״כ)
  • יש להתחבר למערכת על מנת להגיב.